Korszakváltás az épületenergetikában! - 2019-ben is folytatódik a MEHI képzéssorozata

Dátum: -
Helyszín: Országos térkép

 

 

 

MEGHÍVÓ 

A MAGYAR ENERGIAHATÉKONYSÁGI INTÉZET 

MEGÚJULT TEMATIKÁJÚ, ORSZÁGOS 

SZAKMAI RENDEZVÉNYÉRE

 

A Magyar Építész Kamara tagjai 2 kreditpontot kapnak a részvételért. 

OTIR bírálati sorszám: 2019/93

 

 

Minden épület egyedi, ezért nincsenek kőbe vésett megoldások. Helyette olyan készlettárat érdemes felsorakoztatni az új épületenergetikai előírások teljesítésére, mely az építész és gépész szakemberek kooperációján, együtt gondolkodásán keresztül vezet az optimális, energiahatékony épületekhez már a közeljövőben is.

 

KEVÉS AZ IDEJE?

Ha Ön olyan műszaki szakember, akinek

 • 1 napja van arra, hogy képbe hozza magát egy gyakorlat-orientált, átfogó tematikájú szakmai napon,
 • ha kíváncsi arra, miben mutatkoznak meg a  közel nulla energetikai szintű épületek tervezési és alkalmazástechnikai sajátosságai, és
 • szívügye a hatékonyság és az épületek kivitelezésének minősége, érdemes részt vennie a MEHI rendezvényén.

 

MIÉRT ÉRI MEG RÉSZT VENNIE?

A képzéssorozat kibővített és megújult témakörrel folytatódik, az egynapos képzések során megbeszéljük

 • alacsony energiafelhasználású épületek tervezési és kivitelezési szempontjait a 7/2006. TNM rendelet figyelembe vételével,
 • felállítunk energetikai alternatívákat a tervezésre, kivitelezésre,
 • betekintünk megvalósult beruházások monitoring adataiba,
 • körbejárjuk az építési törvény tapasztalatait és
 • tervezői-kivitelezői felelősség kérdését.

 Kitérünk arra is, hogy 

 • megéri-e a jobb, minőségi energiahatékonysági megoldásba „fektetni”?
 • hogyan feleljünk meg tervezéskor és kivitelezéskor a szigorodó hőtechnikai előírásoknak, különös tekintettel az épületek termikus burka és ennek elemeire, az egyes épületszerkezetek hőszigetelésére, a jellemző hőhidak, ezek elkerülésének lehetőségeire, a nyílászárók és árnyékoló szerkezetek síkkoordinációs szerepére és jelentőségére, a térelhatárolások lég- és párazárása és a szerelt térelhatárolások különleges kérdéseire,
 • az utólagos homlokzati hőszigetelések eddigi tapasztalataira,
 • milyen fenntartható hűtési-fűtési rendszerek biztosítják az egészséges lakó- és munkakörnyezetet,
 • a háztartási gépészet „okos” megoldásaira (smart home) az energiahatékonyság szolgálatában,
 • a melegvíz-rendszerekre és azt segítő megújuló energiaforrásokra.
 • dinamikus, automatizált és innovatív megoldások az árnyékolástechnikában.

 

HOL? MIKOR?

 

KIVÁLÓ ELŐADÓI KÖR

Az előadók a műszaki tudományokban, energetikában és építési törvényben jártas hazai elméleti és gyakorlati szakértők lesznek, többek között:

 • Horváth Sándor okl. építészmérnök, adjunktus, BME Épületszerkezettani Tanszék / Pataky Rita okl. építészmérnök, egy. mestertanár, BME Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, epitesijog.hu
 • Farkas Imre okleveles gépészmérnök, okleveles épületfenntartási- és felújítási szakmérnök, Dörken Kft.
 • Kiss Attila műszaki vezető, Kingspan Kft.
 • Misinkó Sándor gépészmérnök, HAJDU Hajdúsági Rt.
 • Sáfár Zsolt, villamosmérnök; mérnök-közgazdász, sales manager, Somfy Kft.
 • Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó, Bachl Kft.
 • Szepesi Vince épületgépész, Pipelife Kft.
 • Versits Tamás épületgépész szakmérnök, szakértő, Weishaupt Hőtechnika Kft.
 • Vidóczi Árpád okleveles építész, Wienerberger Zrt.

 

PROGRAM

A rendezvény programja letölthető innen.

 

MENNYIBE KERÜL?

Oktatóknak és diákoknak a részvétel ingyenes. Kérjük, részvételi szándékukat emailben jelezzék a mehi@mehi.hu címen.

Részvételi díj korai jelentkezés (azaz rendezvény előtt 10 nappal bezárólag) esetén: bruttó 5.500 Ft. Rendezvény előtt 2 hetes időtávon belül bruttó 7.500 Ft.

 

HOGYAN?

Regisztráció: http://www.epitesztovabbkepzo.hu

A jelentkezéshez először az Építész Továbbképző honlapjára kell regisztrálni! Ezután lehetséges a rendezvényre kattintva a képzésre jelentkezni.

 

Ha a regisztrációval kapcsolatban kérdése van, az alábbi elérhetőségeken kaphat bővebb információt: 06-1/411 3536, mehi@mehi.hu

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

mehi@mehi.hu, +36-1-411-3536

 

A JÖVŐ ÉPÜLETEIHEZ NYÚJT ENERGETIKAI KÉSZLETTÁRAT A MEHI KÉPZÉSSOROZATA 

Minden épület egyedi, ezért nincsenek kőbe vésett megoldások. Helyette olyan készlettárat érdemes felsorakoztatni az új épületenergetikai előírások teljesítésére, mely az építész és gépész szakemberek kooperációján, együtt gondolkodásán keresztül vezet az optimális, energiahatékony épületekhez már a közeljövőben is. Ezt a célt tűzi a MEHI képzéssorozata.

 

A képzés kulcsszava a rendszerszemlélet: hiszen az épületek energiafelhasználásának csökkentésénél akkor érjük el a legjobb eredményt, ha holisztikus megközelítést alkalmazunk. Már az egyes – épületszerkezeti, épületgépészeti – elemek megtervezésekor érdemes rendszerben gondolkodni, és figyelembe venni az egyes elemek egymásra gyakorolt hatásait is, illetve hangsúlyozni a kooperációra alapuló épülettervezés és kivitelezés fontosságát. A korábbi képzések tapasztalataira építve az építész és gépész előadó kollégák együttműködésén keresztül egy komplett szemlélet bemutatása tud megvalósulni, az előadók egymásra reflektálva és a témákat összekapcsolva tudják bemutatni saját szakterületüket, így a rendszerszemlélet hangsúlyosan tud megjelenni a képzéseken.

A képzések során végigvesszük az épületenergetika szempontjából lényeges elemeket, bemutatjuk, hogy milyen megoldások tudják kielégíteni az alacsony energiafelhasználású épületek tervezési és kivitelezési szempontjait, és olyan készlettárat sorakoztatunk fel, amely az energiahatékonysági követelményrendszer teljesítése mellett különböző megoldásokat tud nyújtani a különböző igényekre.

A korábbi képzések résztvevői visszajelzései alapján az előadásokat gyakorlati kérdések és problémák köré szervezzük. Az egynapos képzések során körbejárjuk a tervezéskor, kivitelezéskor, ellenőrzéskor lényeges szempontokat, alkalmazástechnikai megfontolásokat, szabályozási kérdéseket – különös tekintettel a közel nulla energetikai szint teljesíthetőségére – és konkrét energiahatékonysági és megújulós megoldási alternatívákat is felállítunk.

Az épületenergetika nagy tudású szakértői segítenek az európai szabályozás hazai környezetbe való illesztésére, prezentálnak alternatívákat, legyen szó épületburkolati elemekől vagy a kiszolgáló gépészeti rendszerekről. A színes tematika egyben arra is biztosíték, hogy pörgős, jól fókuszált előadások sora hangzik el, helyenként azért megtűzdelve konkrét műszaki számításokkal. 

A MEHI minden olyan szakembernek vagy érintettnek ajánlja a rendezvényen való részvételt, akinek szívügye a minél jobb minőségű épületek megalkotása, vagy épp gyakorlati tippekre, ötletekre, javaslatokra van szüksége.

 

------------------------------------------------ EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK ------------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------------------------- MÉDIAPARTNEREK--------------------------------------------------