Projektek, tanulmányok

A lakóépületek mélyfelújításának ösztönzése szükséges és megéri

Hazai Felújítási Hullám címmel tanulmányt készített a Magyar Energiahatékonysági Intézet a magyarországi lakóépületek energetikai korszerűsítésében rejlő lehetőségekről és egyes támogatási eszközök hatásainak elemzéséről. A tanulmány egy reprezentatív lakossági felmérésen alapul, amely vizsgálta a hazai lakástulajdonosok felújítási hajlandóságát, és az érzékenységet egyes támogatási-ösztönző eszközök bevezetésére.

Elindult az új projektünk: a RenoHUb

A RenoHUb projekt általános célja a magyar otthonok energetikai korszerűsítésnek fellendítése egy olyan integrált üzleti modell (RenoHUb) kifejlesztésével, amelynek célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat egy egyablakos (ún. one-stop-shop) rendszer kidolgozásával, amely a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot képes lefedni. A RenoHUb projekt az Európai Unió Horizon 2020 programja keretében valósul meg. A projekt végrehajtója az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ által vezetett konzorcium, melynek a MEHI tagja és kezdeményezője.

Idén is növekedett a piac, de kihívásokkal küszködik - Az energiahatékonysági szektor hangulatjelentése 2018

Nagyfokú munkaerő- és kapacitáshiány jellemzi az energiahatékonysági szektor vállalkozásait, de ezzel együtt is pozitívan ítélik meg helyzetüket – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a piac és a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát tartják, amelyre válaszul egyértelmű, hosszú távú, tervezhető szabályozókat és támogatási struktúrát javasolnak.

Szakértőink jelentik: segíthetnek az újabb könnyítések a lakossági energiahatékonysági ingyenhitel felvételénél, de a puding próbája az evés

Október elején újra módosultak a lakossági kamatmentes energetikai hitel feltételei, egyre jobban felhasználóbaráttá válik a termék. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e most már a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. Még százmilliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elemzése.

 

Épületenergetikai körkép a V4 országokban

Elkészült egy, a négy visegrádi ország épületenergetikai helyzetét elemző összeshasonlító tanulmány, amelyet a lengyelországi C4E nemzetközi fórumon mutatta be a négy közreműködő szervezet, köztük a MEHI.

30% energiahatékonyság: az Európai Bizottság emelné a tétet. Teher vagy lehetőség?

Az Európai Bizottság 2016. november végén nyilvánosságra hozta az ún. Téli Csomagját (Energy Winter Package). Ez – több új klíma- és energiapolitikai szabályozási javaslat mellett - a 2030-as klíma, megújuló és energiahatékonysági célok felülvizsgálatát indítványozza. A Bizottság a Téli Csomagban azt javasolja, hogy a korábban elfogadott, 2030-ra kitűzött 27%-os energiamegtakarítási célkitűzés 30%-ra emelkedjen.  A javaslat szerint ez a cél EU szinten kötelező érvényű lenne, szemben az eddigi indikatív célkitűzéssel.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elemzése.

 

Ingyenhitel - ki tudja majd felvenni?

Árpilis 24-től adhatók be a hiteligénylések az MFB Pontokon a lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogramra. Ki tudja majd felvenni?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet észrevételei a meghirdetett lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogram, különös tekintettel a társasházi alprogram kapcsán.

Szeptembertől módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei – ki tudja majd felvenni?

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak annak a kamattámogatott lakossági energetikai hitelcsomagnak a feltételei, amely a kormány egyik legfontosabb eszköze arra, hogy beindítsa a háztartások energetikai fejlesztéseit. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt: mint azt több kutatás is jelzi, a magyarok számára kiemelten fontos, hogy otthonaikat energiahatékonnyá tegyék. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. Még nincs hivatalos adat arra, hogy eddig mennyire volt népszerű a hitelprogram, hányan és mekkora összegben adtak be igénylést és lettek sikeresek. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

A Magyar Energahatékonysági Intézet elemzése.

Az építőipari növekedés ellenére ez az év sem kihívásmentes - Hangulatjelentés az energiahatékonysági szektorból

A energiahatékonysági szektor vállalkozásai az eluralkodott kapacitáshiány ellenére is bizakodóan ítélik meg helyzetüket, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet friss felméréséből. Az energiahatékonysági célok elérését a szektor vállalkozásai szerint leginkább egy kiszámítható szabályozási környezet és hosszú távú, ösztönző támogatási és tudatos fogyasztói magatartásra nevelés segítenék. Az energiahatékonysági piac vállalkozásai számára kiemelkedően fontos lenne az is, hogy váljon általánossá az energetikai szabályok és előírások betartatása és ellenőrzése, amelyhez a műszaki ellenőrzés súlyát és szerepét szükséges tovább erősíteni. 

Ingyenhitel - még sok sebből vérzik

A Magyar Energiahatékonysági Intézet partnerei közreműködésével kialakította szakmai álláspontját és összállította javaslatait a Magyar Fejlesztési Bank szakemberei által kidolgozott és 2016 novemberében társadalmi vitára bocsátott kamattámogatott lakossági energetikai korszerűsítéseket ösztönző hiteltermék-tervezet kapcsán.